Er du ikke enig med sin forhandler eller sit værksted i forbindelse med et bilkøb eller en reparation af ny og brugt bil, er det en mulighed at klage til Ankenævn for biler. Det valgte 835 bilejere at gøre sidste år, fremgår det af nævnets årsrapport for 2024.
Det er 196 flere end i 2023 og en stigning på 30 procent. Det er dermed det største antal årlige klager siden etableringen af ankenævnet i 2012. I forhold til 2022 er der tale om en stigning på hele 58 procent.
Stadig flere sager omhandler elbiler, men fossilbilerne fylder fortsat mest både på vejene og i ankenævnet, hvilket de også forventes at gøre de næste mange år, hedder det i årsrapporten.
– Vi ved fra vores egen rådgivning i FDM, at der er mange konflikter mellem forbrugere og aktører i bilbranchen, og de stadig flere nye og brugte elbiler giver flere konflikter, fordi der er tale om en ny teknologi, som både kunder og branche skal blive fortrolig med. Men antallet af sager i ankenævnet er relativt lavt ift. antallet af bilkøb og besøg på værksteder. Så stigningen ser vi også som et udtryk for, at kendskabet til nævnet er blevet større, siger områdechef for juridisk rådgivning i FDM, Lennart Fogh.
Næsten halvdelen får medhold
Blandt de sager, der blev afsluttet i 2024, var 76 procent klager over køb af bil, mens 24 procent var om reparation og andre serviceydelser. Dermed var der en lille stigning andelen af sager med bilkøb, der i 2023 lå på 71 procent.
Mere end en tredjedel af alle afsluttede klagesager blev i 2024 afsluttet i den indledede proces og dermed uden nævnsbehandling.
Klageren fik helt eller delvist medhold i 44,9 procent af sagerne, mens virksomheden fik medhold i 39,8 procent. Det er en stigning i klagernes favør i forhold til 2023. De resterende var ikke egnede til afgørelse i ankenævnet.
Hold øje med udhængsskabet
Efterlever virksomhederne ikke ankenævnets afgørelse, bliver de nævnt i det såkaldte udhængsskab, hvor der ved årsskiftet stod 46 virksomheder – tre færre end året forinden.
Langt hovedparten af virksomhederne i udhængsskabet er ikke medlem af de brancheorganisationer, der står bag Ankenævn for biler.
– Det er meget uheldigt, at så mange virksomheder ikke ønsker at leve op til ankenævnets afgørelser, og man bør som forbruger kigge i udhængsskabet, inden man køber bil eller kontakter et værksted, lyder opfordringen fra Lennart Fogh.
Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er fra 2023 til 2024 er steget med 24 dage fra 101 dage til 125 dage regnet fra klagens oprettelse til sagens endelige afgørelse i ankenævnet. Det svarer til godt fire måneder.
Udvalgte afgørelser kan læses på ankenævnets hjemmeside, bilklage.dk
Har du brug for hjælp?
Husk, at du som medlem af FDM kan få rådgivning af juridiske eksperter om dine rettigheder som forbruger.